Πέμπτη 7 Μαΐου 2015

Αστρολογία και Αρχέτυπα - Εισηγήτρια Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα και τελείωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Κρήτης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας με έμφαση στην Αρχαιολογία. Έκανε μεταπτυχιακό Αρχαίας Ιστορίας στο «The Ohio State University», στο Columbus, Οχάιο των ΗΠΑ κι ασχολήθηκε με το ρόλο του διπλωμάτη στην ύστερη αρχαιότητα. Δίδαξε σε προπτυχιακούς κύκλους μαθήματα Ιστορίας του Δυτικού πολιτισμού. Απασχολήθηκε στο Κέντρο Επιγραφικών και Παλαιογραφικών Σπουδών του πανεπιστημίου στη συλλογή και καταλογογράφηση λημμάτων επιγραφικής βιβλιογραφίας. Άρχισε να ασχολείται με τη μελέτη της αστρολογίας με σκοπό να παρουσιάσει με ολοκληρωμένο και συστηματικό τρόπο την ιστορία και την πορεία της τέχνης της αστρολογίας στον αρχαίο κόσμο. Τα πρώτα βήματα αυτής της προσπάθειας μπορεί να διαβάσει κανείς στο προσωπικό blog, «Αρχαιογνωσία στο Φως των Άστρων»: http://arxaiognosiafos.blogspot.gr/

Η κυρία Κωνσταντοπούλου θα εισηγηθεί στην εκδήλωση ομιλία με θέμα:
Αρχέτυπα εν Δράσει: Αστρολογία και Αρχαίο Ελληνικό θέατρο.

ΘΕΜΑ
Γνωρίζουμε ότι μέσα στο πέρασμα του χρόνου ο άνθρωπος επέλεξε κατεξοχήν το χώρο της τέχνης για να μιλήσει και να βιώσει τα Αρχέτυπα. Στην αρχαία Ελλάδα το ρόλο αυτού του ενδιάμεσου έπαιξε το θέατρο, και συγκεκριμένα η τραγωδία. Από τη στιγμή που γεννήθηκε η τραγωδία ανέπτυξε έντονους δεσμούς με τους μυθολογικούς κύκλους και τις ηρωικές γενεαλογίες, από όπου και οι ποιητές εμπνεύστηκαν τις υποθέσεις τους. Συνειδητά ή ασυνείδητα οι αρχαίοι τραγωδοί μέσα από τα έργα τους αιχμαλώτισαν με έναν μοναδικό τρόπο τη λειτουργία των Αρχετύπων και τον τρόπο που αυτά αποκρυσταλλώθηκαν στο μύθο. Η Αστρολογία αποτελεί έναν διαφορετικό δρόμο, που όμως και αυτός αναζητά και μελετά σε βάθος την ίδια πανανθρώπινη αλήθεια που εκφράζουν τα Αρχέτυπα μέσα από τις κινήσεις των ουρανίων σωμάτων. Στην ομιλία, λοιπόν αυτή θα εξετάσω τον τρόπο που το αρχαίο Ελληνικό θέατρο κατάφερε να συνθέσει αυτούς τους διαφορετικούς δρόμους, της υποκριτικής και της Αστρολογίας, καθώς οι αρχετυπικοί ρόλοι που παίζουν οι ηθοποιοί επί σκηνής συσχετίζονται άμεσα με τα αρχέτυπα που έχουν συνδεθεί με τους πλανήτες.

 ----

H εισήγηση είναι θα γίνει στα πλαίσια της ανοικτής εκδήλωσης "Αστρολογία και Αρχέτυπα" που διοργανώνουν οι Φίλοι Αστρολογίας Ελλάδος. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 10 Μαίου στις 12:00 το πρωί στο θέατρο Χυτήριο, Ιερά Οδός 44. Ομιλητές:

- Νικομίνα Αντουλινάκη: Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης
- Κώστας Γραβάνης: Ειδικός Στατιστικής, Ερευνητής Αστρολογίας
- Σταυρούλα Κωνσταντοπούλου: Αρχαιολόγος, Ερευνητής Αστρολογίας
- Κώστας Φέρρης: Σκηνοθέτης, Ερευνητής Αστρολογίας

Η είσοδος στην εκδήλωση θα είναι ελεύθερη. Για πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-8838398 ή στο email faellados@gmail.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου