Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2014

ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ

1. Σκοπός της εταιρείας είναι η προσπάθεια διάδοσης της Αστρολογίας και της Αστρολογικής Παιδείας με όλα τα μέσα που διαθέτει η σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, αφού πρώτα την οριοθετήσει από όσα δεν είναι.
.
2. Η Αστρολογία θα μπορούσε να περιγραφεί ως μία «δραστηριότητα» (έτσι χαρακτήριζε και ο Καντ τη Φιλοσοφία, για να μην τη χαρακτηρίσει Επιστήμη ή Τέχνη) που θεωρεί πως ο πλανητικός μακρόκοσμος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άντληση πληροφοριών που αφορούν τον ανθρώπινο μικρόκοσμο. Σύμφωνα με το πανάρχαιο αξίωμα «όπως πάνω, έτσι και κάτω» αλλά και την αρχή της συγχρονικότητας του Karl Jung, κατά την οποία «ό,τι συμβαίνει σε μια χρονική στιγμή έχει και τις ιδιότητες αυτής της δεδομένης στιγμής», ιδιότητες που εκφράζονται με τις χωροχρονικές συντεταγμένες της στιγμής, με τις οποίες ασχολείται φυσικά η Αστρολογία.
.
 
3. Η Αστρολογία αποτελείται από ένα ενιαίο σώμα γνώσεων, που οργανικά συνδέονται μεταξύ τους με αυστηρή δομή, σύστημα και συνοχή. Έχει διάρκεια στο χρόνο και έκταση στο χώρο (άλλωστε η Αστρολογία υπήρξε ενεργή σε κάθε εποχή και σε κάθε κοινωνία που ανέπτυξε στοιχειώδη πολιτισμό). Βασιζόμενη η Εταιρεία σε αυτό το δεδομένο θα υποστηρίξει πως ό,τι έχει καθολικότητα και διάρκεια, αναμφισβήτητα έχει και κάποια αξία και πως ακόμα και αν κάποιοι είναι απόλυτα αντίθετοι με αυτή, λόγω της καθολικότητας και της διάρκειάς της, αξίζει την προσοχή τους.
.
 
4. Υπερασπιζόμενη την Αστρολογία, η Εταιρεία θα επιχειρήσει να αποδείξει πως αυτή δεν έχει έλλειψη κανενός στοιχείου από αυτά που συγκροτούν μια αυστηρά επιστημονική δραστηριότητα. Κατ’ επέκταση, όντας ένα συγκροτημένο και ενιαίο σύστημα γνώσης, η Αστρολογία δικαιούται να συγκαταλέγεται ισότιμα ανάμεσα σε όλες τις δραστηριότητες που συνθέτουν τον ανθρώπινο πολιτισμό.
.
 
5. Με σεμινάρια, άρθρα, διαλέξεις, ομιλίες, βιβλία, μαθήματα, η Εταιρεία θα αναδείξει εκείνη την αστρολογική δραστηριότητα που, βρίσκεται υψηλότερα από την καθαρά ψυχαγωγική αστρολογία που χρησιμοποιείται μόνο για λόγους εμπορικούς και περιέχει προσεγγίσεις γενικόλογες, απλουστευτικές, με αυθαίρετες κατηγοριοποιήσεις και αμφισβητούμενα αξιώματα. Έτσι η Εταιρεία, κάθε αυθαιρεσία που θα διεκδικεί το κύρος της Αστρολογίας, κάθε αβάσιμη μελλοντολογία ή εύκολη και δήθεν «αστροψυχολογία» θα την εκθέτει στη βάσανο της κριτικής και θα αποκαλύπτει την κενότητά της.
.
 
6. Η Εταιρεία θα προσπαθήσει να «συνομιλήσει» επί ίσοις όροις με τις άλλες επιστήμες, ειδικά με εκείνες που έχουν άμεση σχέση με την Αστρολογία (π.χ. Αστρονομία, Ψυχολογία, Ιστορία κ.α.) χωρίς όμως να θεωρεί ότι η ύπαρξή της εξαρτάται από αυτές. Γι’ αυτό και θα προωθεί εργασίες επιστημονικού περιεχομένου στα πλαίσια των δραστηριοτήτων της και θα προβάλλει ιδιαίτερα το έργο επιστημόνων όπως, οι Γκωγκλαίν που προσπάθησαν να ανυψώσουν την Αστρολογία σε επιστήμη.
.
 
7. Σε συνεργασία με επαγγελματίες αστρολόγους, Η Εταιρεία θα αγωνιστεί μελλοντικά για την οικοδόμηση ενός καθαρά αστρολογικού σωματείου το οποίο, θα θέσει και τα κριτήρια με τα οποία κανείς θα μπορεί να ονομάζεται αστρολόγος. Επίσης, θα αναδείξει την ανάγκη να προσδιοριστεί με ακρίβεια ο τρόπος άσκησης της αστρολογίας, ώστε να περιοριστούν η προχειρότητα και ο τυφλός εμπειρισμός που κυριαρχούν στο χώρο.
.
 
8. Η Εταιρεία θα προσπαθήσει να προωθήσει τη σύγχρονη τάση της δυναμικής αντιμετώπισης του ωροσκοπίου, εκείνης που αναδεικνύει τάσεις και αντιπαρατίθεται σε κάθε μοιρολατρική εξέτασή του. Δεν θα υποστηρίξει την άποψη που δέχεται το ωροσκόπιο ως «άπαξ δια παντώς» δεδομένη σφραγίδα, καθώς σε αυτό το αρχιτεκτονικό σχέδιο που είναι ο αστρολογικός χάρτης μπορούν να επιδράσουν πλήθος άλλων παραγόντων (οικογένεια, σχολείο, κοινωνικοί θεσμοί) οι οποίοι θα συγκροτήσουν τελικά την προσωπικότητα. Φυσικά, η προώθηση αυτής της θέσης -που είναι πια θέση όλων των σοβαρών αστρολογικών σχολών ανά τον κόσμο- δε σημαίνει πως η Εταιρεία δε θα ακούσει ή δε θα προβάλλει αντίθετες απόψεις, αρκεί αυτές να έχουν επιχειρήματα, σαφήνεια, δομή, ό,τι δηλαδή συγκροτεί μια επιστημονική άποψη.
.
 
9. Επεκτείνοντας τα προηγουμένως ειρημένα, η Εταιρεία θα επιτρέπει την έκφραση όλων των απόψεων πάνω στα θεμελιώδη δίπολα αυτής της «δραστηριότητας». Ελευθερία ή αναγκαιότητα; Βούληση ή ετεροκαθορισμός; Οι πλανήτες ως αρχέτυπα ή ως σημεία; Σκοπός όμως θα είναι τελικά να υπάρχει ένα «δια ταύτα», έστω και ως γενική τάση της πλειοψηφίας των μελών πάνω στο εκάστοτε επίμαχο θέμα. Γενικά η Εταιρεία θα προωθεί την έκφραση όλων των θέσεων, θα είναι «ενότητα στην πολλαπλότητα». Φυσικά, η ελευθερία αυτή δε θα πρέπει να μετατρέψει την Εταιρεία σε όμιλο συζητήσεων, σε μωσαϊκό απόψεων, αλλά θα πρέπει να τη συντηρεί ως ολότητα, ώστε να πετυχαίνει την ενότητα μέσα στην πολλαπλότητα.
.
 
10. Θα επιδιώξει να δείξει πως όλες οι τάσεις και οι Σχολές που έχουν αναπτυχθεί στα πλαίσια της Αστρολογίας (Ινδική, Δραγώνιος, Κοσμοβιολογία, Uranian, Θεωρία των Ρυθμών, Αρμονικές, Πύλες κ.α.) πρέπει να αντιμετωπίζονται συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Επιπλέον θα προσπαθεί να βρει και να αναδείξει τη συνεισφορά και τη λειτουργικότητα του κάθε κλάδου που περιέχεται στο ενιαίο αστρολογικό σώμα.
.
 
11. Τέλος, η Εταιρεία θα δείξει πως χωρίς ήθος και παιδεία μια αστρολογική ένωση είναι γράμμα κενό. Επομένως, θα υπάρχει δεοντολογικός κώδικας που θα στηλιτεύει κάθε πράξη που θίγει την ηθική ποιότητα της Εταιρείας (π.χ. εκμετάλλευση ανθρώπινου πόνου και αγωνίας, εμπόριο ελπίδας, ειρωνική αντιμετώπιση) με αυστηρή επιχειρηματολογία. Η δράση της Εταιρείας θα είναι εκλαϊκευτική αλλά όχι απλουστευτική. Θα ενδιαφέρεται για τα καθημερινά θέματα και θα έχει χαρακτήρα παρεμβατικό χωρίς όμως να ξεπέφτει σε απεραντολογία, αοριστολογία και λαϊκισμό.
.
 
Αυτά για αρχή και μην ξεχνάμε πως, “astra inclinant, non necessitant” (τα άστρα δείχνουν τάσεις, δεν προκαθορίζουν), όπως έλεγε ένα μεσαιωνικό αστρολογικό απόφθεγμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου